2011-10-23
The Dojo lays in
the Adelaide Hills, close to Aldegate in a little village, surrounded by huge
gum trees. Mai picks me up on Sunday at 8.15 and we reach the Dojo at 9ish. The
best description for the house, I think, is that it is the back of a garage, instead that no car parks there.
The floor is made from wood and now and then woofers, like couchsurfers can
occupy the bed in the room. What reminds you on a garage is the roll gate you
have to lift to make the way free for the arrows and from that moment on it
looks like a Dojo. You look straight to the 28 m distant slope of sand, the so
called Auzji, where the mato, round targets, will be placed. As in every Dojo
you first have to clean the place: clean the wooden floor with a broom, place
the mato, sweep old leaves out of the garden. Fumio, an old Japanese fellow who
is shooting there as well, seems to love to blow them out of the garden area to
the Yatori-michi, the path you walk to carry the arrows back from the Azuji,
where Jay was just done with raking.
A bit different is
the condition of the Azuji in the Dojo: it is not quite as I was used to it,
but I can’t say that I have seen a lot of them. The sand is not wet and it
doesn’t seem like anyone cares for it
much, unlike it was the case in Okayama were every evening, after sunset, a
member of the Dojo will appear and water the Azuji so that it keeps the right
slope angle. Therefore the slope in this Dojo is lower than in Okayama Dojo and
arrows don’t really stick in the sand
Either way: I don’t
know if it is a general Kyudo thing, cause my experience with other Dojos is
quite limited, but here, as well in Okayama and Dresden, the member are hearty
and welcoming friendly. There is Mai, a young woman, married to Japanese man
with a fast tongue and Fumio, an immigrated Japanese who loves to use the
blower. His family growth tea in Shizuoka, which is apparently one of the most
superb tea places in the world (or at least for Japanese) and he brings to
every training this tea and hot water for a traditional Australian brake tea
after the training with cookies. The other two members I met so far are Jay,
who’s fathers name is Ray, and Jeremy who is considered as sensei (teacher) in
the Dojo, since he has the longest experience and is the former owner of the
Dojo. They all shoot in Shoumen style, which is quite different from the style
I shoot (Shamen). Hence we practise in a more formal way and manage to shoot
only 10 arrows in one hour. At least something and my “skills” don’t degenerate
completely while I stay in Australia. I just enjoy to shoot and their company.
Everyone of them is really lovely and for me it is rather interesting to see
their style from this close. It also seems that they are curious about how I
shoot, so I can help them to see a different side from Kyudo as well.
It’s a pity that I
couldn’t go earlier there. It might be the Adelaide hills, or the parsley that
growth on the Yatori-michi, or Mai, Fumio, Jay and Jeremy or just all together
that I really don’t want to miss one single Sunday morning.
Das Dojo liegt in den Bergen von Adelaide, nahe bei
Aldegate in einem kleinen Dorf, umringt von großen Eukalyptusbäumen. Mai holt
mich gegen 8.15 Uhr ab und wir erreichen das Dojo so gegen neun Uhr. Die beste
Beschreibung für das Haus ist, dass es einer Garage ähnelt in der kein Auto
parkt. Der Boden ist mit Paneelen ausgelegt und ab und zu schlafen Woofer, so
was wie Couchsurfer, in dem Bett, das ebenfalls dort untergebracht wurde. Was
dich wirklich an eine Garage erinnert ist das Rolltor, das du erst aufschieben
musst damit sich der Raum in ein richtiges Dojo verwandelt. Nun schaust du
direkt auf die ca. 28 m entfernte Azuji, ein Sandhügel auf dem die Mato, die
Kyudo-Zielscheiben, platziert werden. Wie in jedem Dojo muss erstmal sauber
gemacht werden: der Boden wird mit einem Besen gefegt und die Blätter aus dem
Garten gerecht. Fumio, ein älterer Japaner, der auch in dem Dojo schießt, liebt
es die Blätter aus dem Garten auf den Weg zu blasen, den man beschreitet wenn
man die Pfeile holen geht, das sogenannte Yatori-Michi , den Jay gerade fertig
gerecht hatte.
Ein bisschen verschieden ist der Zustand der Azuji des
Dojos: es ist nicht wirklich was ich bisher aus Okayama gewohnt war, auch wenn
ich nicht sagen kann das meine Erfahrung weitreichend wäre. Der Sand ist nicht
nass und es scheint sich auch keiner so richtig darum zukümmern. Nicht wie in
Okayama, wo jeden Abend ein Mitglied des Dojo vorbei kommt, um die Azuji zu
wässern, damit es den richtigen Winkel halten kann. Daher ist der
Steigungswinkel etwas niedriger und Pfeile bleiben nicht so gut stecken.
Wie auch immer: Ich weiß nicht ob es eine generelle
Kyudoeigenschaft ist, denn bisher war ich noch nicht in so vielen anderen Dojo
zu Gast, aber auch hier, wie in Dresden und Okayama, sind die Mitglieder
herzlich und einladend freundlich. Da ist Mai, eine junge Frau, die mit einem
Japaner verheiratet ist und eine schnelle Zunge besitzt und Fumio, ein
eingebürgerter Japaner, der es liebt den Bläser zu benutzen. Seine Familie baut
grünen Tee in Shizuoka an, eine Präfektur in Japan die zu den besten
Teeanbaugebiete der Welt gezählt wird (jedenfalls für Japaner). Zu jedem
Training bringt er diesen Tee und heißes Wasser mit, damit wir eine
traditionell australische Tasse Tee mit Keks nach dem Training genießen können.
Die anderen beiden Mitglieder sind Jay, dessen Vaters Name Ray ist und Jeremy,
der der Lehrer im Dojo ist, da er die meiste Erfahrung im Schießen hat. Alle
schießen im Shomen-Stil, welcher schon etwas unterschiedlich zur Art und Weise
ist wie ich schieße (ich versuch im Shamen-Stil zu schießen. „Versuch“ deshalb,
weil Alfred immer bemängelt, dass ich meinen eigenen Stil schieße). Da wir
daher sehr formell schießen schaffen wir nur 10 Pfeile in einer Stunde.
Immerhin etwas und meine „Fähigkeiten“ verkümmern nicht vollends in Japan. Ich
genieß einfach zu schießen und die
Gesellschaft. Jeder von ihnen ist wirklich sehr freundlich und für mich ist es
sehr interessant ihren Stil von so nah beobachten zukönnen. Es scheint auch,
dass sie recht interessiert sind wie ich schieße, so dass ich ihnen auch eine
andere Seite von Kyudo zeigen kann.
Es ist schon schade, dass ich nicht eher hin konnte.
Vielleicht liegt es an den Bergen von Adelaide, oder an der Petersilie die auf
der Yatori-Michi wächst, oder an Mai, Fumio, Jay und Jeremy, oder an allem
zusammen, jedenfalls möchte ich auf keinen Fall einen einzigen Sonntag Morgen
verpassen.
Hi Rayswein,
ReplyDeletei'm working in Adelaide and wish to know more about the place you went for Kyudo practice. Do they offer any classes for beginner who is interested in taking up the sport?
Thanks.
Cheers,
alfred
Hi sbg,
ReplyDeletesorry I haven't seen your message.
Well they always welcome people but only shoot on Sundays. I'm pretty sure that you can shoot there and that they will teach you how to do it. They have spare bows and arrows!
Hi Rayswein,
ReplyDeleteNo worries. Thanks very much for the response and pointers :-)
Is there any contact i can follow up with them or specific address i can visit?
Many thanks. Have a great day.
Alfred
Hi Alfred,
DeleteI would love to give the contact dates. COuld you write me an email to "rayswein at googlemail.com"? I don't want to post any personal information of others here. Cheers, Ray
Fast tongue eh...
ReplyDeleteどう言う意味だの、マイさん?
ReplyDeletehi, i just got back from exchange in japan yesterday, i took up kyudo and would like to continue. is there an official website or contact information you could share?
ReplyDeleteHi there,
ReplyDeleteI am interested to come & practice Kyudo in this place. Would it be possible to give me contact details? Thank you,
Hi my name is Jeremy and I "run" the dojo. You can ring me 0421079253 to have a chat
DeleteCheers
Thank you very much for your reply. I will call you later.
DeleteDear sir.
ReplyDeleteHi, how's it going. I would like to learn Kyudo is the dojo still open to beginner please reply thank you!
Best
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